PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Свръхсетивни възприятия

Децата могат да регенерират пръстите си

През 70-те години на миналия век е открито, че малките деца имат невероятната способност да регенерират пръстите си и да възстановяват липсващи части от тях. Тогава е първия документиран и известен случай, когато доктор който лекувал отрязана част от пръст на едно дете забравил да изпрати детето на операция, която да затвори раната на пръста му. Тази медицинска грешка нямала негативни последствия, а напротив била като божи дар за детето. През следващия месец пръста зарастнал напълно и се възстановил, точно както саламандъра възстановява своите крайници.

Синтия Лингворв от педиатричната болница в Шефилд забелязала, че някои деца имат способността да възстановяват пръстите си, без никаква медицинска намеса и оставяне на тялото да се лекува само. До 1974г. Синтия имала документирани стотици случаи на регенерирани пръсти на малки деца.

Условията за възстановяване на пръста са децата да са на възраст до 11 години и липсващата част от пръста да е максимум до първата сгънка на пръста. Ако пръста е отрязан след първата сгънка, регенерацията става невъзможна и пръста няма да се възстанови. Ако раната на пръста е зашита също няма да се наблюдава регенерация. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо израства на ново здравия пръст.

Това чудотворно откритие бе отразено в списание „Time Magazine през 1975г. Когато дете си отреже част от пръста, например затиснат от вратата на колата, повечето лекари биха зашили раната.  Откритието на Синтия обаче показва, че най-доброто лечение е да не бъде прилагано такова и ако детето е до 11 годишно пръста може да се възстанови, ако бъде оставен без медицинска намеса.

Нормално е да си помислите, че оставянето на раната да зарастне сама е най-добрия начин за лечение, но медицината е решила да отиде в съвсем друга посока.

Ампутация на пръсти при малки деца

Докторите третират по различен начин ампутацията на пръсти, когато става въпрос за деца под 6 годишна възраст. Пръстите при децата могат да се възстановят, дори когато костта е открита. Това важи най-вече за децата под 2-годишна възраст. Пълното възстановяване може да отнеме няколко месеца. След излекуване на раната болката и чувствителността към студ на възстановеното място може да продължи с години или да остане постоянна.

Съвременните хирургични техники позволяват на лекарите с голям успех да зашиват отрязани пръсти. Около 90% от тези интервенции са успешни и това е добрата новина. Лошата е, че при около 50% от случаите, пациентите имат проблеми с нормалното им движение и студоустойчивост. Затова е добре такава процедура да се извършва само, когато има изгледи за добро възстановяване.

Обикновено прозореца в който може да се направи успешно зашиване на пръст е едва няколко часа.  Когато при малки деца липсва малка част от пръста е по-добре да не се прави нищо и да се остави той сам да се възстанови. Това трябва да стане предпочитан метод за лечение в медицинските заведения, но за съжаление е игнорирано в продължение на десетилетия. Някои хора просто не вярват в регенерацията. Популярните днес стволови клетки отразяват процеса на регенерация. Те имат способността да се диференцират от един вид в друг.

Много хора гледат скептично на регенерирането на тъканта и възстановяването на пръстите и биха предпочели лекарите да извършат медицински процедури. Истината обаче е, че при малките деца най-доброто лечение е да се остави пръста да се възстанови без никаква медицинска намеса.

 

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Пълни глупости
Анонимен
Всички хора могат да регенерират части от тялото си, само трябва да знаят и да вярват, че е възможно.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...