Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Свръхспособности  »  Свръхсетивни възприятия  »  Екстрасензорни възприятия

Екстрасензорни възприятия

Екстрасензорни възприятия

Екстрасензорните възприятия са способността да усещаме мисли, впечатления, предчувствия и енергия. Те носят осъзнаване повече отколкото очите могат да видят, ушите да чуят, носа да помирише, пръстите да почувстват или езика да вкуси. Много хора възприемат това като шесто чувство.

Кой притежава екстрасензорни възприятия?

Всеки човек ги има. Някои обаче са развили тази способност в много по-висока степен, поради което се създава погрешното впечатление, че само определени хора могат да имат такива способности. Ние всички обаче имаме такива възприятия. Това е най-важното от всички сетива, тъй като то е отговорно за живота.

Как работи?

Основно човек е дух, душа и електро-магнитна енергия. Душата му дава енергия на тялото. Тъй като човек е душа или електро-магнитна енергия той може да създава неща с мисъл или енергия. Всяка мисъл е като радиовълна, разпространява се и е достъпна за всеки във Вселената.

Точно както ние предаваме или изпращаме тези мисловни вълни, така можем и да получаваме мисли предавани от други души. Ние ги получаваме на принципа на радиото и отговаряме на тях несъзнателно, като че ли са били наши собствени мисли.

Има мъже и жени, които достигат големи височини на творческото ръководство, защото  са "настроени” във  възприемането на по-високата мисъл или творчески интелект на Вселената.

Всички ли възприемаме нещата по подобен начин?

Има 4 начина по които интерпретираме входящите модели на мисъл и енергия. Интуитивният човек ще улови дадена мисъл и ще се вслуша в нея. Понякога той се счита за психична или интелектуална личност. Разбирането на нещата е много важно за него.

Мечтателят се страми да види мисълта. Той вижда видения, символи, цветове и т.н. Той превръща мисълта в образ. Понякога такива хора ги смятат и за ясновидци.

Пророците виждат мисълта, като знание. Те бързо схващат общата идея или концепция и не виждат смисъл да я променят интелектуално. Те са чувствителни към предчувствията и техните мисли, мечти и знания, засягат не само тяхното бъдеще и настояще, но и това на другите.

Има и хора, които превръщат мислите в чувства. Тяхното цялостно отношение към живота зависи от това как се чувстват в него. Тяхното чувство за допир е изключително добре развито .

Всеки един от нас може основно да се определи към един от тези типове личности и частично към останалите. Когато осъзнаем това можем да започнем да разбираме себе си и хората около нас в по-голяма степен.

Свързано ли е екстрасензорното възприятие с религията?

Това е общо възприятие за всички хора и не е нито религиозно, нито не-религиозно. От религиозна гледна точка това може да се разглежда в случаите когато молещия се чува някакъв вътрешен глас, който му говори. Тази способност може да се развива посредством медитация и разработване на двупосочна комуникация. Всички сме чували за множество видения, пророчества и изцеления.

От психологическа гледна точка това се разглежда, като свързване с по-висшето „АЗ” или подсъзнанието. Медицината говори за тези явления, като психосоматични явления. Научните сфери говорят за изпращане и получаване на енергия. Лаиците го определят, като предчувствие и интуиция. В индустрията това се разглежда, като творческо вдъхновение. Всичко това описва една и съща основна реалност, а именно екстрасензорни  възприятия.

Видове екстрасензорни възприятия

Терминът екстрасензорни възприятия обхваща няколко различни способности от т.н. паранормален характер, които се приписват на силата на съзнанието. Най-често срещаната от тези способности е телепатията, която е очевидната способност да изпращате и получавате "мисли" и други умствени данни директно от един ум в друг. Друго такова свойство е предчувствието, което е възможността да бъдете в състояние да предсказвате бъдещи събития. Ясновидството е състояние на ума при което се „виждат” или „усещат”  неща, които в момента  не попадат в сензорната околна среда на индивида. Психометрията  е способността да усещаме информацията за обектите, като ги докоснем  физически. Психокинезата е способността да се движи или по друг начин да се действа на физическата материя, посредством ума.

Най-малко надеждно от тези възможности е предчувствието, поради изменчивостта на бъдещето, въз основа на нашите действия в настоящето. Предчувствието е една от най-тестваните възможности, но най-често изпитаната е телепатията. Психокинезата е една от най-редките способности на екстрасензорно възприятие.

Телепатията е най-често срещаната способност свързана с екстрасензорните възприятия. Както бе посочено по-горе тя представлява пренасяне на мисълта и психичното изображения от ум на ум.

Забавен тест за тази способност може да се направи от две лица с тетрадки и моливи. Те просто се редуват като рисуват изображения и се опитват да ги копират "телепатично". Този тест може да ви насочи и да ви представи истинската природа на телепатията.

Изследване на ектрасензорните възприятия

Eкстрасензорно възприятие е знанието на външни обекти или събития без помощта на сетивата. От древни времена, хората са се чудели за различните така наречените психически изживявания, които изглежда не се поддават на научно обяснение. Често тези явления са свързани с общуване с мъртвите. Медиумите, които претендират, че посредничат между живите и мъртвите бяха особено популярни през 19-ти век. Те изпадат в състояние, подобно на транс и техните последователи вярват, че могат да доставят послания от починалия.

През 1882 г. група учени в Лондон основава дружество за психически изследвания за изучаване на тези мистериозни събития. В Съединените щати, философът и психолог Уилям Джеймс открил жена в Бостън, Масачузетс, на име госпожа Пайпър, която е имала способността да разкрива информация за събития, за които тя не е могла да има лични познания. Джеймс първо започнал да разследва тези транс явления, свързани с г-жа Пайпър през 1885 г., и  продължил тези разследвания в продължение на 30 години. Така и не е намерено адекватно обяснение за привидната способност на г-жа Пайпър да общуват с мъртвите.

През 1930 г. Джоузеф Банкс Рейн, професор по психология в университета "Дюк", основава лаборатория попарапсихология в училището. Лабораторията става известен център за изследване на екстрасензорни възприятия. Изследванията на Рейн се фокусират върху това, което той нарича психически явления. Той вярвал, че може да има естествен, макар и неизвестен, причинител на тези мистериозни събития и се опитвал да установи съществуването му, чрез използване на експериментални и математически техники. Тези техники включват тестване на хора, които притежават необикновена способност за екстрасензорни възприятия.

Като част от тези тестове, Рейн разработил тесте от 25 карти, всяка носеща един от пет различни символа. Неговите доброволци в изследването трябвало да опитат да отгатнат правилния символ, когато картите са били скрити. Някои от хората давали правилни предположения по-често от стандартното разпределение и Рейн заключил, че тези лица са имали екстрасензорни възприятия. Изследванията на Рейн го довели до мисълта, че екстрасензорните възприятия съдържат в себе си ясновидство (възприемането на външните неща, без наблюдение), телепатия (възприемане на мислите на друг човек) и предчувствие (способността да предсказваме събитията). Въпреки това, по-късно учени разкритикували методологията на изследванията на Рейн, отбелязвайки, че някои лица могат да определят символите посредством физически белези на картите.

След това компютри и други инструменти са били използвани за изследването наекстрасензорни възприятия. Въпреки това, повечето учени не вярват, че те съществуват. Тези учени отбелязват, че хиляди контролирани проучвания не са успели да покажат никакви доказателства за психическите явления, и че никое лице не е успяло  успешно да демонстрира екстрасензорни възприятия. Въпреки тези констатации, проучвания показват, че значителна част от обществеността вярва в екстрасензорните възприятия.

Рейтинг: 4.6/5 на базата на 11 оценки
прегледи 18615

Препоръчани продукти

Коментари за Екстрасензорни възприятия

 1. .

  mnogo pravelno

 2. 1.

  Велик сайт!

 3. 2.

  тази статия е писана от човек,който и понятие си няма от тези сили....

 4. 3.

  екстрасензор , защо смятате така☺

Подобни статии

Изохронни тонове

Изохронни тонове

Изохронните тонове са един от многото инструменти, използвани за увличане на мозъчните вълни (Brainw...
Пси топка

Пси топка

Пси е форма на енергия и Пси топките не са нищо повече от топки с енергия. Вие с вашата Пси енергия,...
Пси тест

Пси тест

Психокинезата е възможност да се влияе на материята само със силата на мисълта. Тя има много форми, ...
Парапсихология

Парапсихология

Парапсихологията е научна дисциплина, която изследва умствените способности, съществуването на живот...