Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Свръхспособности  »  Психокинеза  »  Парапсихология

Парапсихология

Парапсихология

Парапсихологията е научна дисциплина, която изследва умствените способности, съществуването на живот след смъртта и други явления, които не се вместват в рамките на установените дисциплини, като психология, биология и физика.

Парапсихологията е свързана с границата на науката

Парапсихологични експерименти се използват, за да се демонстрира психокинезата. Подобно нещо е и Ноетичната теория, но там по-голям фокус има върху знанието. Областта на научните изследвания е много по-голяма, отколкото парапсихологията.

Терминът парапсихология е въведен  през 1889г. от психолога Макс Десор в теософското списание „Сфинкс”.

Терминът „Пара” описва нещо, което е в непосредствена близост. Тъй като всичко свързано с парапсихологията има нещо общо с ума (психологията), оттам идва термина парапсихология. Това са необичайни състояния на съзнанието, свързани с хипноза и транс.Паранормалното често се обозначава с термина „Пси”.

2. История на парапсихологията

Изучаването на парапсихологията започва през  1862г. с основаването на Светия клуб в Англия, който разследва призрачните привидения. През 1886г. е основано дружеството на психолозите в Мюнхен от барон...

3. Области в парапсихологията

Всички явления, които се изучават от парапсихологията обикновено се описват като Пси явления. Всички явления могат да бъдат класифицирани в две области: Пси познавателни явления – досега получванет...

4. Критика и измами в парапсихологията

Както и в други области, така и при парапсихологията има доказателства за измами и фалшификации. „Измамата в парапсихологията е най-важният фактор, който влияе на репутацията на парапсихологията и за...

Рейтинг: 1.5/5 на базата на 2 оценки
прегледи 18307

Коментари за Парапсихология

 1. .

  Да уточня - основателят на парапсихологията носи фамилията Дресоар, а не Десор.

 2. 1.

  Знам, че не тук е мястото, но предполагам имате мнение за това, каква храна трябва и е добре да се консумира. Потърсих из сайта, но не намерих нищо п темата за храната. А храната е едно от най - важните неща тук. Ще се радвам, ако направите отделна тема за храната. Благодаря.

 3. 2.

  Последният нашумял случай на проведени експерименти, които са целяли да да докажат съществуването на парапсихични явления(по-специално ясновидство), бяха проведени от корнуолският професор Дарил Бем. Статистическият резултат е бил твърде значителен(над 50%) и все пак беше отхвърлен и обявен за неуспешен и това положение остава при все фактът, че някои от неговите експерименти са били успешно репликирани (повторени) от други учени:

  http://www.dailygrail.com/Mind-Mysteries/2014/1/Is-Precognition-Real-Positive-Replications-Daryl-Bems-Controversial-Findings

  Това все пак не пречи на скептиците(или "скептиците") да продължат да твърдят, че черното е бяло. Вярно, в парапсихологията(а би било на този клон от знанието да се сложи друго име) липсва централна теория, липсва обяснение на пси-явленията, но това не е причина те да бъдат отхвърляни. Лично аз предполагам, че истинските причини пси-явленията да са табу е, че освен като аспект на окултизма, те са били винаги важна част от религията(т.нар. "личби", "чудеса" , "пророчества"). Особено монотеистичните религии са основани именно на "откровения" , термин, който днес в Ню Ейдж се нарича "ченълинг". Религията столетия наред е доказвала своята реалност именно чрез чудесата. Те са пътя, по който простосмъртните се убеждават в реалността на Божественото. А какво ще стане, ако се окаже, че т.нар. чудеса не са чудеса а природни феномени, които са непознати? Е, днес някои от тях са си намерили естественото обяснение, като плацебо ефектът(Лука 8:48), както и нещата около самото възкресение на Христос. Знаем за това, че има "неписан договор" между науката и религията, да не се месят взаимно в делата си - а парапсихологията точно това прави! Също, много учени все още подсъзнателно са повлияни от започнатото през ерата на Просвещението - опит да се ликвидира суеверието и религията чрез образование. Между наука и религия има все още упорита борба, която няма изгледи да стихне. При положение, че пси-явленията нямат(все още) научно обяснение, парапсихологията няма работеща централна теория, която да ги обясни, но при все наличието(макар и малко) на статистически потвърждения и репликации, това би поставило науката в неудобно положение: един вид църквата може да приеме това като научно потвърждение на догмите си и "да вирне нос". А особено днес тя създава ужасни проблеми. Не биха били нещата така, ако наистина науката покажеше, че познава природата на парапсихичните феномени и може да я управлява. Тогава с религията щеше да е свършено, но...тук се намесва трета сила, която дава парите за научни изследвания: държавата. Какво би станало с държавата ако рухне религията, а?

Подобни статии

PsIQ тест

PsIQ тест

Тестът PsIQ е много лесен. Вие ще бъдете попитани за 48 въпроса. Отговорете на въпросите с "никога" ...
Пирокинеза

Пирокинеза

Пирокинеза ниво 1 – Какво е огънят? Решили сте да придобиете умения по пирокинеза. Първата ви задач...
Аерокинеза

Аерокинеза

Аерокинеза ниво 1 – какво е въздуха? Въздуха е от жизненоважно значение за нас хората. Той не е про...
Геокинеза

Геокинеза

Геокинеза ниво 1 – Какво е земята? Ние всички сме на земята. Тя ни дава сила, безопасност и храна, ...
Други психокинези

Други психокинези

Атмокинеза Атмокинезата е способността да се повлияе на времето. За да можете да владеете атмокинез...