Назад до Парапсихология

Парапсихология

  1. Парапсихология
  2. История на парапсихологията
  3. Области в парапсихологията
  4. Критика и измами в парапсихологията

Критика и измами в парапсихологията

Както и в други области, така и при парапсихологията има доказателства за измами и фалшификации.

„Измамата в парапсихологията е най-важният фактор, който влияе на репутацията на парапсихологията и забавя нейното развитие.” (Джон Палмър)

Скептиците критикуват, че резултатите от успешните експерименти са постигнати посредством неточни експериментални процедури, зле обучени изследователи, методологични недостатъци и др. Това обаче е чиста спекулация. В много редки случаи може да бъде открита грешка при експериментите.

Единствената реална критика е, че статистическите вариации са статистическа аномалия и няма доказателства за Пси явления. Дори местенето на обекти без никакво физическо действие (психокинеза. Това показва само, че съществува необяснимо движение. Дали това се случва посредством силата на ума или средата оказва влияние не може да бъде доказано. Парапсихологията постига някои значими резултати, но скептиците никога няма да признаят това.

Дружеството за повишаване на парапсихологията е организация с нестопанска цел, посветена на това да насърчава парапсихологията и да опровергава критичното мислене и образование.

Скептиците

Известна доза скептицизъм е здравословно. Разбира се, че не трябва да вярвате на всичко. Знанието се постига на база на проверката, но скептицизмът може да се превърне в догматизъм. Всеки трябва спокойно да обсъди своето алтернативно мнение.

Много изследователски институти осигуряват висока парична награда за доказателства за паранормални способности. Най-голямата награда се дава от фондацията на Джеймс Ранди. Те осигуряват 1 милион долара.

Срещу критиката

Създава се впечатлението, че никой няма да спечели наградата, защото няма паранормални способности. Това обаче е грешно заключение. Скептиците грешат, като си мислят, че всички хора искат пари. Хората, които имат паранормални способности създават околната среда и моделират реалността, благодарение на свободната си воля и не се интересуват от пари.

Явления без обяснение

Скептиците споделят с удоволствие мнението, че изследователите на парапсихологията нямат обяснение за явлението. Без обяснение модела на парапсихологията просто не е приет от скептиците. Можем да дадем пример с хората от каменната ера, които едва ли са знаели, че слънцето е съставено от водород и хелий и че посредством ядрен синтез то изпраща енергия на земята, но това не отменя факта, че слънцето съществува.

Отхвърленото доказателство

Институтът за крайните възможности на психологията е провел тест за телепатия, при който предавателя и приемника са били в две отделни стаи. На един от хората участващи в експеримента е било пуснато видео, което за останалите е било замазано с червено и с допълнителни шумове. След това са споделяли какво точно са видели. В експеримента са участвали 80 човека. Вероятността за случайни съвпадения е 25% и всичко над 30% е можело да се разглежда, като доказателство. Резултатът е бил 32.5%

Учените веднага обявили, че резултата има отклонение причинено от неизвестна грешка. Възможността за телепатия дори не е била разгледана.

Отрицателно сортиране

Често е на лице предварително отрицателно сортиране на хората. Така например в някои експерименти са използвани хора, които нямат никаква вяра в паранормалното.

Ироничен контра пример

Направен е бил опит, който да провери как талантливи хора ще научат нов език. За целта се подбирали хора, които не знаят чужд език или смятат, че ще им е много трудно да научат чужд език. Резултатите били напълно изкривени.

Грешна настройка за експеримента

Експериментът Ganzfeld е модифициран. Участниците в него не са се познавали и не са били наясно с това да получават и изпращат информация. Въпреки това опитът е дал положителни резултати. Ако това бъде съчетано с подходящи експериментални условия, резултатите биха били дори още по-високи.

Заключение

Парапсихологията и научните изследвания свързани с нея са трудни и спорни въпроси. Критиката е важна, но трябва да се заема неотрална и открита страна. Дори когато определени примери имат предоставени доказателства, това не променя нагласите на обществото. Всичко зависи от вас, дали ще успеете да проучите възможностите на ума си.

Рейтинг:

Отзиви

Емил
Последният нашумял случай на проведени експерименти, които са целяли да да докажат съществуването на парапсихични явления(по-специално ясновидство), бяха проведени от корнуолският професор Дарил Бем. Статистическият резултат е бил твърде значителен(над 50%) и все пак беше отхвърлен и обявен за неуспешен и това положение остава при все фактът, че някои от неговите експерименти са били успешно репликирани (повторени) от други учени: http://www.dailygrail.com/Mind-Mysteries/2014/1/Is-Precognition-Real-Positive-Replications-Daryl-Bems-Controversial-Findings Това все пак не пречи на скептиците(или "скептиците") да продължат да твърдят, че черното е бяло. Вярно, в парапсихологията(а би било на този клон от знанието да се сложи друго име) липсва централна теория, липсва обяснение на пси-явленията, но това не е причина те да бъдат отхвърляни. Лично аз предполагам, че истинските причини пси-явленията да са табу е, че освен като аспект на окултизма, те са били винаги важна част от религията(т.нар. "личби", "чудеса" , "пророчества"). Особено монотеистичните религии са основани именно на "откровения" , термин, който днес в Ню Ейдж се нарича "ченълинг". Религията столетия наред е доказвала своята реалност именно чрез чудесата. Те са пътя, по който простосмъртните се убеждават в реалността на Божественото. А какво ще стане, ако се окаже, че т.нар. чудеса не са чудеса а природни феномени, които са непознати? Е, днес някои от тях са си намерили естественото обяснение, като плацебо ефектът(Лука 8:48), както и нещата около самото възкресение на Христос. Знаем за това, че има "неписан договор" между науката и религията, да не се месят взаимно в делата си - а парапсихологията точно това прави! Също, много учени все още подсъзнателно са повлияни от започнатото през ерата на Просвещението - опит да се ликвидира суеверието и религията чрез образование. Между наука и религия има все още упорита борба, която няма изгледи да стихне. При положение, че пси-явленията нямат(все още) научно обяснение, парапсихологията няма работеща централна теория, която да ги обясни, но при все наличието(макар и малко) на статистически потвърждения и репликации, това би поставило науката в неудобно положение: един вид църквата може да приеме това като научно потвърждение на догмите си и "да вирне нос". А особено днес тя създава ужасни проблеми. Не биха били нещата така, ако наистина науката покажеше, че познава природата на парапсихичните феномени и може да я управлява. Тогава с религията щеше да е свършено, но...тук се намесва трета сила, която дава парите за научни изследвания: държавата. Какво би станало с държавата ако рухне религията, а?
мхм
Знам, че не тук е мястото, но предполагам имате мнение за това, каква храна трябва и е добре да се консумира. Потърсих из сайта, но не намерих нищо п темата за храната. А храната е едно от най - важните неща тук. Ще се радвам, ако направите отделна тема за храната. Благодаря.
Анонимен
Да уточня - основателят на парапсихологията носи фамилията Дресоар, а не Десор.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...