Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Свръхспособности  »  Психокинеза  »  Парапсихология  »  Области в парапсихологията

Парапсихология

Парапсихология

Области в парапсихологията

Всички явления, които се изучават от парапсихологията обикновено се описват като Пси явления. Всички явления могат да бъдат класифицирани в две области:

 • Пси познавателни явления – досега получването на физическа информация не е обяснено. Примери за такива явления са телепатията, предчувствието, ясновидството и др.
 • Пси кинетични явления – това са всички явления, които оказват влияние на околната среда и не пасват на физическия свят. Примери за такива явления са телекинезата, телепортацията, левитацията и др.

Най-изучаваните области са:

 • Телепатия – предаване на информация между хората, чрез мисли и чувства, без да използват каквито и да е средства на петте сетива (зрение, вкус, чувство, мирис и чуване)
 • Предчувствие – получаване или възприемане на информация за бъдещи събития. Може обаче да нямате възможност да проверявате информацията от миналото или настоящето.
 • Ясновидство – получаване на информация за инциденти или събития от отдалечени места.
 • Психокинеза – способността да се влияе на материята и физическите процеси.
 • Прераждане – прераждането на душата в ново тяло след смъртта.
 • Явление – явления, които често са свързани с мъртвите.

Парапсихологията не се занимава с паранормални явления, като: астрология, НЛО, Йети, езичество, вампири, алхимия или магьосничество.

Методи за придобиване на знания

Парапсихологията е сериозна наука, която използва строги научни методи, чиито резултати се обсъждат.

Методите могат да бъдат класифицирани в три групи:

 • Становища – това са доклади за Пси явления те се събират и се анализират.
 • Експерименти с медиумимедиумите са хора със специален талант  за Пси явления. Тези хора биват тествани в експерименти.
 • Статистически експерименти – провеждат се експерименти при които хората трябва да повлияят на случайно събитие, чрез волята си. Ако се появи отклонение от статистическата вероятност това е индикация за Пси явления.
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 4433

Препоръчани продукти

Коментари за Парапсихология

 1. .

  Да уточня - основателят на парапсихологията носи фамилията Дресоар, а не Десор.

 2. 1.

  Знам, че не тук е мястото, но предполагам имате мнение за това, каква храна трябва и е добре да се консумира. Потърсих из сайта, но не намерих нищо п темата за храната. А храната е едно от най - важните неща тук. Ще се радвам, ако направите отделна тема за храната. Благодаря.

 3. 2.

  Последният нашумял случай на проведени експерименти, които са целяли да да докажат съществуването на парапсихични явления(по-специално ясновидство), бяха проведени от корнуолският професор Дарил Бем. Статистическият резултат е бил твърде значителен(над 50%) и все пак беше отхвърлен и обявен за неуспешен и това положение остава при все фактът, че някои от неговите експерименти са били успешно репликирани (повторени) от други учени:

  http://www.dailygrail.com/Mind-Mysteries/2014/1/Is-Precognition-Real-Positive-Replications-Daryl-Bems-Controversial-Findings

  Това все пак не пречи на скептиците(или "скептиците") да продължат да твърдят, че черното е бяло. Вярно, в парапсихологията(а би било на този клон от знанието да се сложи друго име) липсва централна теория, липсва обяснение на пси-явленията, но това не е причина те да бъдат отхвърляни. Лично аз предполагам, че истинските причини пси-явленията да са табу е, че освен като аспект на окултизма, те са били винаги важна част от религията(т.нар. "личби", "чудеса" , "пророчества"). Особено монотеистичните религии са основани именно на "откровения" , термин, който днес в Ню Ейдж се нарича "ченълинг". Религията столетия наред е доказвала своята реалност именно чрез чудесата. Те са пътя, по който простосмъртните се убеждават в реалността на Божественото. А какво ще стане, ако се окаже, че т.нар. чудеса не са чудеса а природни феномени, които са непознати? Е, днес някои от тях са си намерили естественото обяснение, като плацебо ефектът(Лука 8:48), както и нещата около самото възкресение на Христос. Знаем за това, че има "неписан договор" между науката и религията, да не се месят взаимно в делата си - а парапсихологията точно това прави! Също, много учени все още подсъзнателно са повлияни от започнатото през ерата на Просвещението - опит да се ликвидира суеверието и религията чрез образование. Между наука и религия има все още упорита борба, която няма изгледи да стихне. При положение, че пси-явленията нямат(все още) научно обяснение, парапсихологията няма работеща централна теория, която да ги обясни, но при все наличието(макар и малко) на статистически потвърждения и репликации, това би поставило науката в неудобно положение: един вид църквата може да приеме това като научно потвърждение на догмите си и "да вирне нос". А особено днес тя създава ужасни проблеми. Не биха били нещата така, ако наистина науката покажеше, че познава природата на парапсихичните феномени и може да я управлява. Тогава с религията щеше да е свършено, но...тук се намесва трета сила, която дава парите за научни изследвания: държавата. Какво би станало с държавата ако рухне религията, а?

Подобни статии